Що таке енергетична біржа

Дата : Автор : quickweb

В останні два десятиліття на європейському ринку електроенергії відбулися радикальні зміни. Галузь, в якій колись переважали контрольовані державою монополії, піддалася масштабної приватизації та лібералізації. Сьогодні практично у всіх країнах ЄС створено вільний ринок електроенергії, а всі споживачі мають право та можливість самостійно вибирати постачальника. Найважливішим елементом ринкової інфраструктури є енергетичні біржі, на яких проводяться торги електроенергією. 

Особливості енергетичних бірж

На енергетичній біржі виробники електроенергії продають її покупцям через відкриті біржові аукціони. Це дає можливість не встановлювати напряму тарифи, а гарантує чесне та прозоре ціноутворення на електричну енергію, що вигідно не тільки для споживачів, але й для постачальників та виробників.

В Україні єдиною платформою, яка отримала право проводити електронні аукціони по двостороннім контрактам являється Українська енергетична біржа. Її котирування служать найточнішим та об’єктивним джерелом цін на електроенергію. Це забезпечує прозорий механізм визначення цін.

Сьогодні в оптовому сегменті діє чотири ринка:

  • ринок «на добу вперед»
  • внутридобовий ринок;
  • балансуючий ринок;
  • ринок двосторонніх договорів.

Останній для основних гравців є найбільш привабливим, оскільки на ньому укладаються угоди напряму з виробниками або постачальниками, які вже купили електроенергію. Спекулятивні операції на ТСБ є механізмом стабілізації цін, оскільки згладжують коливання попиту і пропозиції. Також існують певні обмеження при торгах, встановлені правилами біржі. Вони не дозволяють ціною вийти за певні рамки.

Де продати вигідно електроенергію

За період своєї діяльності УЕБ зарекомендувала себе, як професійний, надійний партнер, який дотримується всіх норм та правил діючого законодавства, регулюючого біржові відносини. Вона є займає високі позиції на державному і регіональному рівнях у сфері біржової торгівлі.

На УЕБ ведеться торгівля не лише електроенергією, але й іншими товарами: нафтопродукти, нафта, природний газ, вугілля, добрива, деревина та ін. Знайти інформацію про те, як продати або купити електроенергію за ринковими цінами в Україні можна за посиланням: www.ueex.com.ua/rus/presscenter/news/kak-prodat-elektroenergiu-na-birzhe-ueb/.